voor onze familieleden uit Echt: het staat te gebeuren in de week van de bekende Echter kermis!
Jaar 1722 In het veld tussen het vestingstadje Stevensweert en het naburige Ohé en Laak wordt de Hompesche molen gebouwd, in opdracht van Reiner Vincent, graaf de Hompesch. Nu, 280 jaar later staat deze molen nog steeds te pronken, aanvankelijk tussen uitgestrekte landerijen en graslanden, thans tussen grote waterplassen als gevolg van de aan de gang zijnde ontgrindingen.
26-07-1729 Henricus Lambertus Schulpen uit Susteren, behorend tot stam B ( 05-540 ) trouwde 7 jaar na de stichting van de Hompesche molen met een Stevensweertse schone. Via zijn jongste zoon ( uit zijn 2e huwelijk ) werd de naam Schulpen definitief in Stevensweert gevestigd.
10-06- 1732 Het werd kennelijk onrustig binnen de familie Schulpen. Drie jaar na het vertrek van Henricus Lambertus naar Stevensweert, zocht zijn achter-achterneef Josephus Theodorus Adolphus Schulpen ( 05-509 ) zijn heil in Roosteren, de plaats van herkomst van zijn moeder. Na zijn huwelijk vestigde hij zich aldaar, mogelijk als opvolger op het boerenbedrijf van zijn opa of oom. In de loop van de daarop volgende eeuwen tot in onze tijd, heeft deze familie zich daar definitief ingeburgerd en ontwikkeld met vele vertakkingen naar o.a. Illikhoven en Vissersweert, Grevenbicht, Sittard, Roermond, Ohé en Laak, Maaseik en nog diverse andere plaatsen in België tot in Antwerpen toe.
09-06-1740 In het bos tussen Susteren en Nieuwstadt werden 2 vrouwen uit Sittard, Maria Schreuders en Anna Catharina Geloofs vermoord. Thans bevindt zich op deze plek een gedenkteken in de vorm van een houten kruis met opschrift.
22-12-1740 Grote wateroverlast doordat de Maas buiten haar oevers was getreden. De kerk van Roosteren, toentertijd gelegen in Oud-Roosteren en alle huizen in de wijde omgeving stonden blank. Precies 253 jaar later, met kerstmis 1993, zou dit drama zich weer voor de zoveelste keer herhalen.
17-03-1742 Hoeve "De Beukeboom" gelegen op het kruispunt van de wegen Limbricht- Born en Guttecoven- Limbrichterbos, wordt door een groep bokkerijders overvallen. De hoeve annex herberg lag nog net op Nieuwstadt 's gebied en werd bewoond door Theodorus Winteraeken met zijn gezin. Zijn vrouw, Anna Cranen werd met een pistool doodgeschoten. Theodorus Winteraeken werd gekneveld, vastgebonden en zwaar gewond in de kelder opgesloten.
Ruim een jaar later, op 10 april 1743 werd een zekere Mathias Ponts in 's Hertogenrade gearresteerd. Na verhoor en het gebruik van de pijnbank bekende hij de aanvoerder van de overvallers geweest te zijn. Deze bekentenis was voldoende om hem op 12 november 1743 eerst te radbraken en daarna op de brandstapel te verbranden.
Een broer van Theodorus, Salvius Winteraeken trouwde in 1767 te Susteren met Gertrudis Elisabeth Lijnen. Dit echtpaar was de bet- overgrootvader en -moeder van Jan Hubert Winteraeken die in Dieteren trouwde met Lena Schulpen (volgnr. 10-001) en van Harie Winteraeken- Hüben, wiens zoon Thei tegenwoordig aan de Langenakkersweg/ Echterstraat in Dieteren woont.
14-10-1745 Op deze datum werd Joannes Petrus Schulpen gedoopt, en waarschijnlijk ook op deze dag geboren. Hij werd landbouwer en wagenmaker. Zijn nakomelingen zouden zich ontwikkelen tot diverse bekende families. Zie stam A nr. 06-027.
Jaar 1748 Honderd jaar na afloop van de 80- jarige oorlog, en thans 250 jaar geleden ontwierp de Franse rechtsgeleerde Montesquieu een nieuwe visie op het staatsbestel. In plaats van de alleenheerschappij van de bovenklasse bedacht hij de scheiding der machten. Het bestuur van een staat moest berusten op drie pijlers, de wetgevende macht, de rechtelijke macht en de uitvoerende macht, en deze machten moesten onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren. Met dit idee werd het tere plantje van de democratie geboren, dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet tot volle wasdom is gekomen.